TWARDOŚĆ WODY
Twardość wody pitnej zależy od zawartości rozpuszczalnych w wodzie soli wapnia i magnezu. Sole te pochodzą z procesu chemicznego wietrzenia oraz wymywania skał, stanowią je głównie wodorowęglany, siarczany, chlorki i azotany. Zalecaną jednostką podawania twardości jest [mgCaCO3/l], podaje ona sumaryczna zawartość jonów wapnia i magnezu przeliczoną na węglan wapnia w miligramach na 1 litr wody. Zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz 2294), twardość wody musi zawierać się w przedziale 60–500mgCaCO3/l. Jest to wartość zalecana ze względów zdrowotnych – pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.
Ujęcie wody w Turzy
Średnia twardość ogólna wody | ||||
miligram węglanu wapnia na 1 litr wody / stopień amerykański | miligramorównoważnik jonu wapnia na 1 litr wody | stopień niemiecki | stopień francuski | stopień angielski |
[mgCaCO3/l] | [mval/l] | [°n] | [°f] | [°Clarka] |
169 | 3,38 | 9,5 | 16,9 | 11,8 |
Ujęcie wody w Wólce Niedźwiedzkiej
Średnia twardość ogólna wody | ||||
miligram węglanu wapnia na 1 litr wody / stopień amerykański | miligramorównoważnik jonu wapnia na 1 litr wody | stopień niemiecki | stopień francuski | stopień angielski |
[mgCaCO3/l] | [mval/l] | [°n] | [°f] | [°Clarka] |
154 | 3,07 | 8,6 | 15,4 | 10,7 |
Skala twardości wody
Woda | Jednostka twardości wody | ||||
[mgCaCO3/l] | [mval/l] | [°n] | [°f] | [°Clarka] | |
bardzo miękka | 0 - 100 | 0 - 2 | 0 - 5,6 | 0 - 10 | 0 -7,0 |
miękka | 100 - 200 | 2 - 4 | 5,6 - 11,2 | 10 - 20 | 7,0 - 14,0 |
średnio twarda | 200 - 350 | 4 - 7 | 11,2 - 19,6 | 20 - 35 | 14,0 - 24,5 |
twarda | 350 - 550 | 7 - 11 | 19,6 - 30,8 | 35 - 55 | 24,5 - 38,5 |
bardzo twarda | > 550 | > 11 | > 30,8 | > 55 | > 38,5 |