Informacja o chlorowaniu wody [AKTUALIZACJA]

Wobec przywrócenia prawidłowych parametrów wody uzdatnionej informujemy, że zakończyliśmy proces chlorowania wody oraz monitorujemy na bieżąco jej jakość.


Zakład Wodociągów i Kanalizacji w Sokołowie Małopolskim informuje, że parametry wody uzdatnionej trafiającej do sieci wodociągowej ze Stacji Uzdatniania Wody w Turzy uległy pogorszeniu. W celu przywrócenia oraz zachowania właściwych parametrów wprowadzono chlorowanie wody.

W związku z powyższym informujemy, że wprowadzony do wody podchloryn sodu w niewielkich dawkach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, może jednak pogorszyć jej walory smakowe i zapachowe. Woda jest zdatna do użycia w celach gospodarczych (kąpiel, zmywanie, pranie). Zaleca się jednak wykorzystywanie wody po przegotowaniu w celach spożywczych oraz do przygotowywania potraw.


AKTUALIZACJA – 31.07.2020

W związku z wynikiem przeprowadzonych badań laboratoryjnych w ramach monitoringu jakości wody uzdatnionej trafiającej do sieci wodociągowej ze Stacji Uzdatniania Wody w Turzy, informujemy że wszystkie parametry określone wymaganiami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz 2294) powróciły do prawidłowych wartości oraz spełniają wymagania dla wody zdatnej do spożycia przez ludzi.

Wobec przywrócenia prawidłowych parametrów wody uzdatnionej informujemy, że zakończyliśmy proces chlorowania wody oraz monitorujemy na bieżąco jej jakość.

Woda trafiająca do Odbiorców z sieci wodociągowej jest całkowicie zdatna do celów gospodarczych jak i spożywczych bez dodatkowego przygotowania.